Om mig

Anita Hammarstedt författare till boken Fyra generationer kvinnor

Jag heter Anita Hammarstedt.

Föddes en kall decemberdag 1944 på Kungsholmen i Stockholm. Bodde mina första tjugotvå år i Fredhäll, därefter i Handen ett par år. En kort period i Hallonbergen för att 1973 flytta till Upplands Väsby där jag fortfarande bor kvar. Bodde nästan trettio år i villa i Bollstanäs tillsammans med sambon Pierre Grahn. Där föddes våra två söner Daniel och Mathias åren 1974 och 1975. 2002 flyttade vi till terrasslägenhet i Runby backar där vi fortfarande bor kvar. Vi har numera också tre underbara barnbarn, två pojkar och en flicka.

Om mitt skrivande

När jag gick i pension 2009 hade jag arbetat med ekonomi i nästan femtio år. Postgirot, Skolöverstyrelsen (numera Skolverket). Provade den privata marknaden under några år. TNT, Tarkett och FOREX. Återvände till den statliga sektorn och Naturvårdsverket där jag arbetade mina sista femton år.

Som pensionär började jag skriva en bok om mig själv och mitt liv för att bevara historien för barn och barnbarn. Det resulterade i boken Mitt liv. Jag fick professionell hjälp med manusbearbetning och formgivning av Göran Fagerström på Bokverket.

Skrivandet var så roligt så jag beslutade 2011 att börja på en bok om min farmor. Vid ett möte med släktingar fick jag se en bild på en gammal dam. Jag fick veta att det var min farmors mormors mor som födde sex oäkta barn i Malmköping på 1800-talet. Då insåg jag att det var där jag skulle historien. Det resulterade i romanen Fyra generationer kvinnor. Det blev mycket research och det tog två år innan boken var tryckt och klar.

Min tredje bok, Tillfälligheter, har tagit mig ytterligare två år att skriva. Den är en roman som tilldrar sig under tiden 1949-1996. En period som fascinerat mig mycket, kanske för att jag själv upplevt den tiden. Den kom ut i augusti 2015.

Min fjärde bok, Från Rörstrand till Rio, handlar om min mammas kusins farfar som utvandrade med hustru och sju barn till Brasilien 1891. (Det var ca 10 000 svenskar som emigrerade till Brasilien under senare delen av 1800-talet). Lars Johan Eriksson skrev noggranna dagboksanteckningar som finns registrerade på KB och de ligger som grund för romanen. Innan de for arbetade han som porslinsarbetare på Rörstrands porslinsfabrik i Stockholm och där finns mycket att läsa in sig på. En omvälvande tid i Stockholm som då var Europas smutsigaste stad och som växte lavinartat.  Den består av 5 delar i samma bok (runt 300 sidor). Del 1 Västervåla, Del 2 Rörstrandsfabriken, Del 3 Resan, Del 4 Vistelsen i Brasilien, Del 5 Hemresan. Boken blev klar i maj 2017. Min femte bok blev en fortsättning av Från Rörstrand till Rio och kom ut 2019. Min sjätte bok är en roman, Emma, med undertiteln Brustna familjeband, och den handlar om Emma, en ung kvinna som blir gravid vid 17 års ålder. Du får följa henne genom mellankrigstiden 1920-1940. Den kom ut 2022.

170623  

Nu är det en vecka sedan jag hade mitt boksläpp för Från Rörstrand till Rio på Rörstrands slottscafé. Jag har redan fått många positiva röster om boken och många vill veta hur det går sedan. Så i mitt huvud börjar en uppföljare att växa fram. Vad hände med familjen Eriksson när de återvände till Sverige? Hade mycket förändrats? Stockholm växte lavinartat i början av 1900-talet och mycket hände. Vi kvinnor fick rösträtt 1921. Sen kom två värdskrig. Industrialismen tog fart och fackföreningsrörelsen växte. Mycket spännande att ta tag i.

171122

Idag har jag påbörjat min femte bok som blir en direkt fortsättning på Från Rörstrand till Rio. Många har frågat mig, vad hände sedan, och jag har fått fram väldigt mycket. Jag kan säga att det händer många spännande och oväntade saker.

180131

Min femte bok med arbetsnamnet De som återvände har kommit en bit på väg. Jag har gjort mycket efterforskningar och som vanligt har det kommit fram massor av intressanta fakta. Jag kan säga så mycket som att handlingen kommer att fördelas mellan tre olika platser, Stockholm, Oil City och Jamestown i Amerika. Nya emigranter har upptäckts.

190816

Det kan tyckas som en lång tid när inget händer i en författares liv. Men det gör det. Jag har just färdigställt De som återvände  och nu ligger den för tryckning som man kan se under fliken Böcker. Det har varit en hektisk period under sommaren med korrekturläsning i massor, framsida och baksida på boken ska tas fram och det har varit väldigt, väldigt täta kontakter med min redaktör. Den senaste helgen bollade vi rättningar mellan oss från tidig morgon till kväll under både lördag och på söndagens kväll runt 22.00 var det färdigt att skicka till tryck. Min redaktör är nämligen ingen 8-17 person, han finns till hand när hans kunder behöver honom.

Nu börjar det stora, men väldigt roliga arbetet att marknadsföra boken.

Förutom att själva skrivandet är roligt ger det så mycket annat. T ex mängder av nya kontakter. Jag kan berätta att under skrivandet av De som återvände har jag fått kontakt med nya släktingar, personer som jag inte ens visste att de fanns. Jag har fått två nya vänner på Fb och de är barnbarn till Ester Eriksson/Nelson.

Min 6 bok ligger redan och lurar i bakhuvudet. Om det blir som jag tänkt ska vi få följa Emma, en stark kvinna, under 1920-1930-tal. Hon tränger sig på inne i huvudet men jag knuffar undan henne ett tag, har inte tid med henne ännu.

210116

Nu har vi kommit en bit in i det nya året som förhoppningsvis ska bli mer normalt än det förra. Jag har kommit igång med historien om Emma, även om det går i långsam takt. Min förhoppning är att boken ska kunna tryckas i höst.

220203

Mina förhoppningar att boken om Emma skulle vara klar förra året kom på skam. Men jag har arbetat med den hela tiden men det har inte blivit lika intensivt som jag hade önskat. Men nu är det nytt år och förhoppningsvis blir jag klar innan sommaren. Det är spännande att skriva om mellankrigstiden i Sverige, det var ju en turbulent och händelserik tid. Andra världskriget knackade på dörren och det gällde att förhålla sig till allt som hände. Emma har det bra i Stockholm, hon är omgiven av goda vänner och finner kärleken. Men saknaden över barnet som togs ifrån henne direkt vid födseln försvinner aldrig.

220428

Idag har jag äntligen lämnat ifrån mig manuset till boken om Emma till min redaktör. Det blir min sjätte bok. Titeln är inte klar ännu, arbetsnamnet har hela tiden varit Emma, men slutresultatet kanske blir något helt annat.

220901

Nu har Emma funnits till försäljning i trå månader och jag börjar fundera på en fortsättning av den historien. Den kommer att börja 1943, mitt under andra världskriget och när den ska sluta har jag inte bestämt ännu. Men jag har börjat att skriva lite på den.

230112

Det har gått ett tag sedan jag började mina funderingar på mi sjunde bok, en fortsättning på boken om Emma. Livet har kommit emellan, men nu har jag så smått börjat att skriva. Boken kommer att handla om Emma och hennes familj och deras fortsatta liv, men tyngdpunkten kommer nog att ligga på Erik, Emmas son.

230425

Fortsättningen av boken om Emma går långsamt framåt. Boken tar sin början 1943 och vi får följa Emma, hennes närmsta familj och hennes vänner. Kriget tar äntligen slut, men därefter börjar en lång återhämtning innan allt blir som förr. Handlingen utspelar sig i Stockholm, mestadels på Kungholmen och Vasastan. En liten tur till Fredhäll (som ligger mig varmt om hjärtat) finns också med.